In de pers

Het Kontakt 09-10-2019

Overzicht van diensten in Salisbury:

Woudrichem.net 1-10-2018
Afbeelding bij nieuwsitem 'Vocaal Ensemble Cantica bestaat 30 jaar'

Vocaal Ensemble Cantica bestaat 30 jaar

ALMKERK – Vocaal Ensemble Cantica bestaat 30 jaar en wil dat vieren. Na de zomervakantie zijn de repetities in Almkerk onder leiding van Henk van Andel weer begonnen. Door de koorleden en de gastzangers wordt hard gestudeerd om alle muziek die nodig is voor drie Evensongs (gezongen avondgebeden) en een Eucharist (zondagochtenddienst) onder de knie te krijgen.

De uitvoering hiervan is eind oktober in de prachtige kathedraal van Salisbury (Engeland). De kerkmuziek van de Anglicaanse Kerk raakt ook in Nederland steeds meer en meer bekend en geliefd. Cantica heeft deze muziek al snel na de oprichting in 1988 op de repertoirelijst gezet en is blij met de landelijke belangstelling hiervoor. Leden en gastleden komen niet alleen uit Altena maar we mogen ook zangers verwelkomen uit onder andere Bleskensgraaf, Papendrecht, Hagestein en Veenendaal.

Optredens
Wie Salisbury wat te ver vindt, kan dichterbij ook van deze muziek genieten. Reserveer dan 9 februari 2019 in de agenda (niet zoals eerder vermeld op 26 januari). Cantica zal dan in de ‘kathedraal’ van de Grote Kerk te Gorinchem een concert geven waarin een deel van het bovengenoemde repertoire wordt uitgevoerd. Nadere gegevens worden later dit jaar bekend gemaakt.
Voor meer informatie: www.cantica.org.

Op 14 oktober treedt het koor op in Papendrecht. Om 17.00 uur zingt Cantica een Evensong in De Morgenster, Muilwijkckstraat 1.


Klaroen, 2 juli 2018

PAPENDRECHT • Vocaal Ensemble Cantica viert dit jaar het dertigjarig jubileum.

Dit jubileum willen de koorleden op twee manieren vieren: een koorreis naar Engeland en een concert in eigen regio.

Vocaal Ensemble  Cantica is een koor dat al sinds 1988 in Altena actief is en onder leiding staat van Henk van Andel. Vanaf het begin wilde het  koor zich nadrukkelijk onderscheiden van de gangbare muziekkeuze in de regio. Muziek van Goudimel en Willem Vogel was in het begin erg geliefd maar er werd breder gekeken en zo kwamen er grotere werken op de repertoirelijst.

Er waren diverse concerten met bijvoorbeeld een cantate van Buxtehude,  het  Gloria van Vivaldi maar ook het Requiem van Rutter, het Magnificat van Arvo Pärt en Via Crucis van Liszt zijn in het verleden door het koor gezongen.  Meer recent is de muziek van Alan Bullard een hedendaagse Engelse componist. Zijn muziek voor Kerst is uitgevoerd in het Oude Kerkje te Sleeuwijk en werd door de bezoekers enthousiast ontvangen en meegezongen. Door de goede contacten tussen onze dirigent en deze componist krijgt het  koor regelmatig een muzikale wens toegestuurd. Die wens wordt door Cantica weer  gezongen doorgegeven aan hun luisteraars.

Inmiddels heeft het koor twee keer een reis naar Engeland georganiseerd: naar Ripon en St  Albans Dat beviel de koorleden zo goed dat aan het bestuur gevraagd werd om dit in het jubileumjaar te herhalen. De contacten werden gelegd en in oktober is het koor welkom in Salisbury. Afgelopen weken is door middel van  een studiedag een start gemaakt om samen met gastzangers de diensten voor te bereiden.

Een tweede wens van de leden was een jubileumconcert met een keuze uit de recent ingestudeerde muziek voor Salisbury en muziek van de voorbije jaren. Dat gaat plaatsvinden op 26 januari 2019.

Wie al eerder wil genieten van Engelse muziek, gezongen door Cantica, dan kan men komen luisteren in de Morgensterkerk te Papendrecht op zondagmiddag 14 oktober. Voor verdere informatie: www.cantica.org.

Afbeelding bij agendaitem: 'Bijzondere Johannes-passion in de Morgenster'

Bijzondere Johannes-passion in de Morgenster

Zondag 25 maart 2018, van 17:00 uur tot 18:15 uur.

De uitvoering van de passionen van Johann Sebastiaan Bach zijn overbekend en worden rond deze tijd veelvuldig uitgevoerd. Maar op Palmzondag, 25 maart, in ‘de Morgenster’, aanvang 17:00 uur, kunt u uw oor te luisteren leggen bij een bijzondere uitvoering van de Johannes-passion van de componist Jan Valkestijn. Het geheel wordt uitgevoerd door het Vocaal Ensemble Cantica uit Almkerk onder leiding van Henk van Andel. Het is weer eens een ander geluid op de traditionele tekst uit het Johannes evangelie. Het is een Nederlandse, eigentijdse vocale toonzetting met de gebruikelijke rolverdeling: Evangelist, Christus, overige rollen, koor.

De Johannes Passie vormt de gezongen schriftlezing in deze middagviering. Behalve de bijbeltekst klinken ook bekende koralen als: O hoofd vol bloed en wonden en Met de boom des levens. Individuele koorleden nemen de verschillende rollen van: evangelist, Petrus, Pilatus op zich. In wisselzang met het koor zingt de gemeente het ontroerende Stabat Mater dolorosa in een berijming van Willem Wilmink: De moeder stond door smart bevangen en met tranen langs haar wangen waar haar zoon gekruisigd hing. Liederen als Ik wil mij gaan vertroosten en Alles wat over ons geschreven is omlijsten de dienst.

Maar centraal staat de muziek van de vorig jaar overleden Jan Valkestijn. Naast zijn componistschap en musicoloog leidde hij jarenlang het koor en de koorschool van de Haarlemse St.-Bavokathedraal. De klank van het werk is middeleeuws maar toch ook modern. Het wringt tussen dissonante en polyfonie en daardoor ligt het niet altijd even makkelijk in het gehoor maar geeft daardoor ook een stuk spanning wat het luisteren er na een uitdaging vormt.

In het openings- en slotkoor en de koralen zorgt Valkestijn voor dramatiek door het gebruik van wisselende maatsoorten en onverwachte samenklanken, terwijl weemoed toch de grondtoon blijft. De door het koor gezongen koralen vormen voor de luisteraars een rustpunt in het geheel en om weer de aandacht op te laden voor wat nog rest.

Contactinformatie:

Locatie: Muilwijckstraat 1
Organisator: Geref. Kerk ‘De Morgenster’
Website: www.pknpapendrecht.nl

persbericht november 2015

In het Oude Kerkje te Sleeuwijk geeft Vocaal Ensemble Cantica met Arie de Bruijn als organist een kerstconcert met o.a. de Nederlandse première van ‘O come, Emmanuel’ van de Engelse componist Alan Bullard, een eigentijds koorwerk in typisch Engelse stijl: vocaal, stijlvol, met oud én nieuw liedmateriaal, koor, solo- en samenzang en last but not least: een karaktervolle orgelbegeleiding.
Deze ‘advent celebration’, geschreven in 2013, voor gemengd koor en orgel, is gebaseerd op de zeven zgn. O-antifonen: liturgische teksten waarin diverse namen van Jezus bezongen worden, traditioneel gebruikt in de week voor Kerstmis. Elk van de antifonen wordt gecombineerd met een deel dat qua tekst of muziek daarbij past, zoals een engelse hymn of christmas carol of een geheel nieuwe compositie. Als muzikale rode draad is door het geheel het ook in Nederland bekende adventslied ‘O Come Emmanuel’ verwerkt, wat bijdraagt aan de hechte structuur van het werk. Ook voor het publiek is een rol weggelegd: een aantal liederen, waaronder ‘Joy to the world’, wordt gezamenlijk uitgevoerd. Door de toegankelijke muzikale taal is de componist erin geslaagd een welluidend maar ook boeiend en vitaal nieuw werk te schrijven zowel voor liturgisch als concertant gebruik.
Hartelijk welkom bij dit feestelijke concert!
23 dec. 20.15 uur: Oude Kerkje, Kerkeinde 31, Sleeuwijk

 persbericht begin 2015 CANTICA ZONG IN ENGELAND EN ZINGT OPNIEUW ENGELSE MUZIEK  

21 en 22 februari was Vocaal Ensemble Cantica te gast in St. Albans en Chelmsford. In deze schitterende kathedralen zijn de diensten gezongen volgens de liturgie van de Anglicaanse Kerk. Zangers en gastzangers van Cantica, dirigent Henk van Andel en organist Dirk Luijmes hebben met veel genoegen gezongen en gespeeld in deze majestueuze omgeving. Weer op Nederlandse bodem wordt er gewerkt aan passiemuziek. We blijven deze keer nog in Engelse sferen en gaan een nieuw werk van Alan Bullard zingen. ‘Wondrous Cross’ is een compositie die (nog) niet zo bekend is en in deze regio nog nooit is uitgevoerd. Het is een gezongen meditatie over ‘de zeven kruiswoorden’ van Jezus. Het werk is zo geschreven dat het als concertmuziek gebruikt kan worden maar ook als muziek in een liturgische viering. Deze laatste manier waarbij er ook door de gemeente wordt meegezongen, gebruikt Cantica in de komende uitvoeringen. In Almkerk op 22 maart 18.30u in de Gereformeerde Kerk en in Sleeuwijk op 29 maart 18.30u in de Ontmoetingskerk. Kom luisteren en zing mee met deze indrukwekkende en verstillende muziek.

Sinds '88